به کسر باء، آبی است میان واقصه به سوی عذیب متصل به حزن متعلق به بنییربوع. (معجم البلدان، ج 1، ص 532).
طبری به نقل از ابن ابی العیزار گوید:حسین علیه السلام برای یاران خود و حر در بیضه سخنرانی کرد و پس از حمد و ثنای خداوند گفت: هان ای مردم، رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود:
هر کس فرمانروایی ستمگر را ببیند که حرامهای خدا را حلال میشمرد، پیمان خدا را میشکند، با سنت رسول خدا صلی الله علیه وآله مخالفت میورزد و در میان بندگان خدا با گناه و تجاوز رفتار میکند و او با کردار و گفتار خود او را دگرگون نسازد، بر خدا است که او را در جایگاه آن ستمگر درآورد.
بدانید که اینان فرمانبردار شیطان گشتهاند و اطاعت خدای رحمان را ترک گفتهاند. فساد را آشکار ساخته، حدود را تعطیل کردهاند. بیت المال را به خود اختصاص دادهاند. حرام خداوند را حلال و حلال او را حرام ساختهاند و من از دیگران برای شوریدن بر اینان سزاوارترم. نامههاتان به من رسیده است. فرستادگان شما آمدند و گفتند شما بیعت کردهاید که مرا وانگذارید و ترک نگویید. اگر بر بیعت خود بمانید، رشد و کمال یافتهاید. من حسین بن علی هستم. من پسر فاطمه، دختر رسول خدا صلی الله علیه وآله هستم. من خود با شمایم و خاندانم با خاندان شما است. من الگوی شما هستم. اگر چنین نکردید و پیمان خویش را شکستید و بیعت مرا از گردن برداشتید، به جانم سوگند، این رفتار از شما ناشناخته (و بعید) نیست. شما این کار را با پدرم، برادرم و پسر عمویم مسلم کردید. فریب خورده کسی است که فریب شما را بخورد! شما بهرهی خود را نشناختید و سهم خود را تباه ساختید. هر کس پیمان بشکند، همانا به زیان خویش شکسته است و خداوند نیز مرا از شما بینیاز خواهد ساخت. والسلام. [1] .
اشاره
این خطبه یکی از مشهورترین و پرمحتواترین خطبههای امام در منزلگاههای راه مکه به کربلا است. این خطبه محکمترین دلایل را ارائه میدهد مبنی بر این که بر همهی مسلمانان واجب است در برابر حاکم ستمگری که حرام خدا را حلال میشمرد، پیمان خدا را میشکند، با سنت رسول خدا صلی الله علیه وآله مخالفت میورزد و در میان بندگان خدا با ستم و تجاوز رفتار میکند، قیام کنند. امام از جدشان نقل میکند که فرمود: «هر کس دید»، بنابراین این وضعیت به یک فرد خاص اختصاص ندارد.
آنگاه میفرماید: «و با گفتار و کردارش بر او نشورد، بر خداوند است که او را در جایگاه همان ستمگر قرار دهد!» این سخن بس شگفتانگیز است و در اینجا انکار قلبی تنها - چنان که از ظاهر متن بر میآید - صاحبش را از درافتادن به سرنوشت سلطان جائر، نجات نمیدهد.
نیز در این خطبه مشاهده میشود که امام علیه السلام به مسئولیت خاص خودش در میان امت اشاره میفرماید: او فرزند رسول خدا صلی الله علیه وآله است. امامی است که از سوی خداوند تعیین شده است، اطاعتش واجب است. از اینرو برای «شوریدن» بر ضد حاکم ستمکار و قیام و نهضت برای سرنگونی او از دیگران سزاوارتر است. او در دوران خودش برپا دارندهی حق است.
او حسین بن علی و فرزند فاطمه دختر رسول خدا صلی الله علیه وآله است. او همانطور که خود فرمود: «من الگوی شما هستم»، برای همهی مسلمانان الگو است. بنابراین همهی مسلمانان به طور عام و به ویژه آنهایی که ندایش را شنیدند، موظفند به یاریاش برخیزند و برای سرنگونی طاغوت او را یاری دهند و به رشد و خیر دنیا و آخرتشان دست بیابند.
اگر چنین نکردند و پیمان را شکستند و بیعت را از گردن برداشتند، این کار برای امام و پدر و برادرش، ناشناخته و غریب نیست. او از رفتارشان نسبت به پدر، برادر و پسر عمویش آگاه است... و آنان با این کار خویشتن را از فرصتی که برای جهاد در راه خداوند نصیبشان گشته، آن هم در رکاب امامی که اطاعتش واجب است، محروم ساختند. به هر حال امام از پیمان شکنان بینیاز است. او شهید پیروزی است که ای کاش میدانستند، پیروزی تنها به دست او حاصل شدنی هست و بس!
[1] تاریخ الطبری، ج 3، ص 307.
- درصورت خراب بودن تصویر متن ارائه شده و یا وجود ایرادات ویراستاری و فنی لطفا در بخش نظرات ما را آگاه کنید .
- از افزودن نظر با کلمات انگلیسی (فنگلیش) بپرهیزید .
- از توهین به قومیت ها و افراد در نظرات اجتناب کنید .
- نظرات تبلیغاتی منتشر نخواهد شد .